Twee treinen stuk op traject
Leiden-Schiphol bij Abbenes


17 oktober 2019 :

Het kwam op het nieuws op de radio: "treinstoring tussen Leiden en Schiphol/Amsterdam, passagiers uit de trein gehaald". Als je dan uit je werk komt en ziet achter Abbenes twee treinen stil staan, dan weet je genoeg. Er op af!

De treinen stonden er al vanaf vanmorgen, dus de passagiers hadden allemaal de trein verlaten en waren met bussen naar andere stations vervoerd. Maar de treinen waren nog niet gerepareerd, nog lang niet. Men verwachte zo rond half twee, wat blijkbaar niet lukte, want op de site van de NS werd vermeld dat de storing pas rond 20.30 uur zou zijn opgelost!

Wat is er gebeurd? Een vriendelijke meneer van de ProRail heeft het uitgelegd. De eerste trein reed over een viaduct verderop zonder bovenleiding (over de Ringvaart moet dat geweest zijn) en beschadigde daar de stroomafnemer bovenop de wagon. Deze hing er als een geknakt rietje bij.

Deze beschadigde op zijn beurt weer de bovenleiding, waardoor de volgende trein ook schade opliep aan de stroomvoorziening op het dak. Het wachten was nu op onderdelen en materiaal.

Een enorme strop voor de reizigers, maar de NS heeft voor de periode van de storing bussen ingezet om de passagiers te vervoeren. Een geval van overmacht.

Van Rinus Verwer kregen we het volgende verslag en foto's :

Donderdag 17 oktober hebbben bijna de gehele dag 3 treinstellen voor het spoorviaduct gestaan. oorzaak volgens medewerkers prorail afgebroken stroomafnemers. Dan denk je als buitenstaander sleep evenweg maar eerst moesten de passagiers geevacueerd door een trein vanuit de andere richting.daarna de stroom van de bovenleiding af. De brokstukken van meerdere stroomafnemers verwijderen en daarna een dieselocomotief uit Hoofddorp. Ben je wel bijna een dag verder.